вівторок, 28 березня 2023 р.

ЖИТТЯ, ВІДДАНЕ НАУЦІ. ІСТОРИК ВІРА ЖУК

            


26 березня до Кривушів завітали гості з м. Полтави:   Ірина Петренко – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та  суспільних наук Полтавського  університету  економіки і торгівлі, секретар Полтавської обласної організації національної спілки краєзнавців України, Олег Валентинович Лебединський – відомий краєзнавець – дослідник, художник, митець, Сергій Васильович Козлов  - краєзнавець, історик, дослідник, митець  та колекціонер,  група однодумців, які вивчають краєзнавство Полтавщини та входять у  проєкт університету, який називається «Університет третього віку», староста цієї групи Наталя Мирославівна Ковінська є  однією  з ініціаторів   поїздки до Кривушів. 

          Усі  гості поглиблено вивчають історію нашого краю. Ці люди досліджують історію Полтавщини не тільки теоретично, але й практично, їздять та вивчають наш край. Цього року 12 квітня  виповнюється 95 років від дня народження нашої   односельчанки , відомого українського історика, вченої-болгариста, енциклопедиста, архівіста, педагога, однієї з фундаторів історичної регіоналістики на Полтавщині, кандидата історичних наук, доцента, заслуженого працівника культури України Віри Никанорівни Жук.   

          Віра Никанорівна народилася 1928 року в селі Кривуші, закінчила 7 класів в Кривушанській школі.  Ця жінка  – це ціла епоха в історії України, в  житті якої відбилася епоха  України  ХХ  - поч.. ХХІст. Вона зробила ряд наукових відкриттів, які формують новий погляд на історію України, а особливо  Полтавщини.   

26 березня до нашого села приїхали люди небайдужі до творчості Віри Никанорівни , багато хто пересікався з нею по життю : хтось навчався з нею, хтось товаришував, хтось читав та вивчав її праці. Метою подорожі стало бажання ближче познайомитися з  місцем, де народилася та виховувалася талановита людина,  багатогранна жінка - В.Н. Жук.  

    Дослідники історії познайомилися з нашою гімназією,  побували в музеї села, що знаходиться в Кривушівській гімназії, розглянули присвячені В.Н. Жук та видатним людям Кривушів експозиції.

В.Д. Яцина розповіла про цікаві події  з історії   села, листування, зачитала спогади  Віри Никанорівни про школу , про своїх однокласників, про вчителів , яких усіх пам’ятала, та навіть листувалася з колишім директором Пурасом Іваном Микитовичем.  Відвідали гості і  могилу загиблих військовополонених  часів Другої світової війни, яких гнали в перші дні війни по дамбі німецькі нацисти  і, коли вони були знесилені, їх розстріляли, а пізно ввечорі кривушівська молодь їх захоронила. Це поховання  знаходиться на території гімназії. У кінці  нашої зустрічі краєзнавці побували на місці,  де була хата В.Н. Жук, у своїх спогадах  Віра Никанорівна  часто згадувала мальовничу природу рідного села, саме село стало першим кроком до дослідження  рідного краю, любові до вивчення історії.



    

Ірина Петренко – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та  суспільних наук Полтавського  університету  економіки і торгівлі, секретар Полтавської обласної організації національної спілки краєзнавців України – досліджувала   життєвий  і науковий  шлях Віри Никанорівни Жук  та написала наукову роботу -  монографію «ІСТОРИК ВІРА ЖУК (1928¬2008):   ЖИТТЯ, ВІДДАНЕ НАУЦІ».  Пані Ірина  зазначила , що « всі мешканці Кривушів  мають пишатися такою землячкою, яку далеко не кожне село може подарувати  цьому світу».   У своєму виступі Ірина Петренко винесли подяку організаторам поїздки Олександру Борисовичу Христенко, який  був студентом В.Н. Жук, шанувальник її творчості: читає її праці і популяризує та Миколі Михайловичу  Шендрику .

Ми щиро вдячні   за подарунки для нашої гімназії: монографію  «ІСТОРИК ВІРА ЖУК (1928-2008):  ЖИТТЯ, ВІДДАНЕ НАУЦІ» та книжки написані Вірою Никанорівною та про неї.

Теплою та щирою була зустріч на нашій кривушівській землі, сподіваємося, що такі зустрічі стануть традиційними.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар